Pastilla

Original recipe: http://www.latartinegourmande.com/2007/02/25/an-air-of-morocco-with-a-chicken-pastilla-vent-du-maroc-avec-une-pastilla-de-poulet/

If the original recipe is in english, i will put my recipe in romanian, the only difference is i eyeballed the quantities and i dumped some ingredients i didn’t had.

Ce e minunat?!  Pastilla (Bastela, bastilla, bisteeya, b’stilla, bstilla) este o mancare marocana (berbera), si ca orice mancare araba, este un amestec de gusturi si o explozie de arome. Imaginati-va orgia…carne suculenta, alune crocante, stafide dulci, mult patrunjel aromat, ghimbir si boia iute, scortisoara … yuuummmyyyyyy! ^-^

Ingrediente:

  • 6 pulpe superioare
  • 2 cepe
  • 1 pachet de unt (aproape)
  • 4 linguri ulei
  • 1 lingurita ghimbir uscat macinat (la punga) – puteti pune si proaspat
  • 1 sau 2 lingurite scortisoara
  • 1/2 lingurita boia iute
  • 5 oua + 1 galbenus
  • 1 legatura zdravana de patrunjel
  • 1/2 cana de apa
  • 1 mana de stafide, umezite in apa calda
  • 1 pachet de foi de placinta
  • 1 mana de alune (prajite sau nu…mai bine nu)
  • Sare si piper
  • Zahar pudra si scortisoara (pentru ornat)

Uita-te la pozele din reteta originala pentru ca arata intr-un mare fel si te ajuta la compus.

1. Stafidele:

– Lasate la inmuiat in apa calda;

2. Puiul – partea 1:

– Intr-o tigaie de teflon, incalziti 2 linguri de ulei si 1 de unt;

– Trageti pulpitele pana se rumenesc putin si le scoateti pe o farfurie;

3. Puiul – partea 2:

– In aceeasi tigaie mai bagati 2 linguri de ulei;

– Ceapa taiata marunt, ghimbir, scortisoara, boia si rumeniti cateva minute;

– Bagati pulpitele, apa, 1/2 din legatura de patrujel tocata, sare si piper;

– Capac si lasati sa se faca cca. 1 ora;

4.Intermezzo – in ora in care fierb pulpitele:Incepem “fundatia”:

– Topiti 1/2 pachet de unt;

– Intr-o cratita, mai inalta unsa cu unt topit (pensula sau degetele) se pun 2 foi de placinta (fiecare foaie pusa, trebuie unsa cu unt topit). Chiar daca ies marginile pe afara e foarte bine. Daca aluneca/cad spre interior, lipeste-le cu unt topit de marginile cratitei sau de celelalte foi;

– Taie inca 1 foaie in jumatate, si pune cele 2 foi rezultate tot in tigaie;

5. Revenim:

– Toaca alunele – eu le-am tocat mai barbar, cu cutitul;

– Scoateti pulpitele si dezosati-le pe un vas separat, apoi carnea tocata;

– Reduceti sosul daca e nevoie;

– Bate ouale cu restul de patrunjel tocat si toarna-le in sosul unde s-au facut pulpitele. Amesteca si vezi sa nu se faca omleta, trebuie doar sa capete putina consistenta;

6. Final apoteotic:

– Incalzeste cuptorul la cca. 190 grade celsius;

– In tigaia cu foile de placinta toarna 1/2 din carne, 1/2 din stafide, 1/2 din alune si 1/2 din sos;

– Pune alte 2-3 foi de placinta (fiecare unsa cu unt topit);

– Pune restul de carne, stafide, alune, sos;

– Deasupra alte 3-4 foi de placinta. Puteti pune 1-2 jumatati, las la latitudinea/imaginatia voastra. Pliati peste placinta marginile rebele.

NOTA: La aceste ultime foi de placinta folosite, incercati sa acoperiti/sigilati ultimul strat de compozitie cu degetele sau cu un maner de cutit; Puteti chiar apasa putin, dar cu atentie.

– Ungeti cu unt topit;

– Bate galbenusul cu putina apa si unge deasupra;

– Baga la cuptor pentru 30-50 minute sau pana se rumeneste si crezi ca e gata;

– Scoate din cuptor, presara zahar pudra;

– Pentru steaua de scortisoara am taiat o forma dintr-o foaie de hartie, am pus sablonul peste placinta si da-i cu scortisoara;

– Cica merge servita cu o salata din verzaturi.

Again, cel mai oribil cliseu din breasla … VA DORIM POFTA BUNA!!! ^-^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s